poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Komory chłodnicze

Komory do mrożenia

Sporo towarów spożywczych ma stosunkowo krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli ma zachować własne walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich postanowieniach może wręcz sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka pozwala na przedłużenie czasu przechowywania, ale jednym z najlepiej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

O ile zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należałoby zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby albo owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu skonwertować ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W przypadku utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie ma możliwość w dużym stopniu ułatwić zarządzanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą potrzebne do przyrządzenia dania i być obecnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są dodatkowo stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko sprawia, że szokowe schładzanie, jak żadna inna metoda utrwalania żywności, pozwala na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Polecamy: komory dojrzewalnicze sprzedaż.