środa, 1 stycznia 2020

Praca biologa terenowego

Raporty biologa z audytu DDD
Każda firma działająca w branży produkcji i przetwórstwa żywnościowego musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi jakościowe. Chodzi głównie o zasady BHP. Na nieszczęście tam, gdzie jest żywność, tam często pojawiają się szkodniki takie jak myszy, szczury czy insekty.



Dostęp takich zwierząt do pomieszczeń produkcyjnych jest zabroniony i nie może mieć to miejsca, więc firmy powinny podejmować działania mające uniemożliwić szkodnikom dostanie się do zakładu. Biolog terenowy audyt projektuje w takiej sytuacji z uwzględnieniem miejsca prowadzenia działalności, jego charakteru i rodzajów dostępnych zagrożeń. Biolog kontroluje, czy w firmie wszystkie drogi ewakuacyjne są na tyle bezpieczne, by szkodniki nie mogły się tam dostać. Wykonuje się rozmaite sprawozdania i ocenia, jak ma się to zabezpieczenie do tego, w jaki sposób działa firma. Biolog terenowy raport sporządza głównie obiektywnie i rzetelnie w porównaniu do sytuacji, jaką zastał na miejscu w firmie. Do oceny bierze się różnorakie czynniki. Sprawdza się zastosowane rozwiązania, metody zapobiegania szkodnikom i ich tępienia. Jeżeli już te metody nie działają, konieczne jest wykonanie dezynsekcji i deratyzacji, która ma na celu oczyszczenie terenu produkcji, a tym samym poprawę bezpieczeństwa zdrowia pracowników i późniejszych klientów dokładnie sprecyzowanej firmy. Wielu przedsiębiorców działających w branży spożywczej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo ważna jest systematyczna kontrola jakości wykonywana przez doświadczonego biologia z uprawnieniami. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością nie warto tej testom odkładać w czasie.

Więcej informacji na stronie: audyt ddd.